Το HBO Max απέσυρε την ταινία από την ψηφιακή βιβλιοθήκη του την Τρίτη 9 Ιουνίου μετά από τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο εκπρόσωπος του καναλιού δήλωσε: «Το “Όσα παίρνει ο άνεμος” είναι προϊόν της εποχής που γυρίστηκε και αντικατοπτρίζει τις εθνικές και φυλετικές προκαταλήψεις που ήταν κοινός τόπος στην αμερικανική κοινωνία της εποχής. Οι ρατσιστικές αντιλήψεις ήταν κατακριτέες τότε και είναι κατακριτέες σήμερα και αποφασίσαμε ότι η συνεχιζόμενη προβολή της ταινίας χωρίς να συνοδεύεται από επεξηγηματικό υλικό είναι ανεύθυνη. Οι απεικονίσεις αυτές αντίκεινται στις αρχές που υποστηρίζει η WarnerMedia γι’ αυτό η ταινία θα επιστρέψει αυτούσια με συνοδευτικό υλικό που θα αναφέρεται στο ιστορικό πλαίσιο».

Η ταινία αποσύρθηκε μετά από τη δημοσίευση στους Los Angeles Times άρθρου γνώμης του John Ridley, σεναριογράφου του «12 χρόνια σκλάβος» ο οποίος υποστήριζε ότι το φιλμ αναπαράγει ρατσιστικά στερεότυπα και «δοξολογεί» τον Αμερικανικό Νότο πριν από τον Εμφύλιο.

Το «Όσα παίρνει ο άνεμος» δεν είναι το μοναδικό θύμα των τελευταίων εξελίξεων στις Η.Π.Α. Οι τηλεοπτικές σειρές «Live PD» και «Cops» μπήκαν επίσης στο στόχαστρο. Μάλιστα την Τρίτη το Paramount Network ανακοίνωσε το οριστικό τέλος του «Cops».

Από πλευράς μας έχουμε να θέσουμε τα εξής:

Πέραν του ότι τρίζουν τα κόκαλα της Vivien Leigh, επειδή έχουμε διαβάσει το βιβλίο, δεν είναι παρά ένα love story με φόντο τον αμερικανικό εμφύλιο. Δεν τεκμηριώνεται ρατσισμός μέσα στην ταινία από πουθενά. Ούτε κάτι κακό λέει για τους αφρό – Αμερικανούς, ούτε για White pride, ούτε τίποτα.. Στην ταινία εξίσου έχει αποδοθεί το κείμενο με σεβασμό και κανένα ρατσιστικό σχόλιο.. Μάλιστα η ταινία σε κάνει να σκεφτείς πολύ συχνά την αδικία στο θέμα της δουλείας.

Να σημειωθεί πως η Hattie Macdaniel, η κουβερνάντα του όσα παίρνει ο άνεμος, ήταν η πρώτη που κέρδισε Όσκαρ και διεκδίκησε καλύτερη πληρωμή των έγχρωμων συναδέλφων της.

Έχει περάσει το όριο όλη αυτή η λογοκρισία και ο ανορθολογισμός και δεν θα σταματήσει εκεί.. Όλο αυτό δεν είναι παρά μια αυταρχική επιβολή που, όπως σε αυταρχικα καθεστώτα, θα αυστηροποιηθεί, χωρίς μέτρο, χωρίς λογική.

Δεν τιμά κανέναν είναι η αλήθεια.. Όποιος ακούει jazz, blues και gospel, έχει διαβάσει, έχει ακούσει, έχει δει σχετικά με τη σκλαβιά, τους αγώνες και τα κινήματα των αφρο- Αμερικανών, γνωρίζει ότι τέτοιες κινήσεις ειναι επιπόλαιες και ανόητες και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν την υπεράσπιση αυτών των ανθρώπων.

Αλλά βέβαια όταν μας βολεύει να πουλάμε προϊόντα βίας, ναρκωτικών και σεξ επειδή είναι “ρεαλισμός” και αυτό μας φέρνει κέρδη είναι καλά γιατί ελέγχουμε και διαμορφώνουμε συνειδήσεις στο κοινό, δίνοντας του την ψευδαίσθηση της “ελεύθεριας της επιλογής της ψυχαγωγίας τους”.

Από την άλλη όταν θέλουμε να πουλήσουμε ιδεολογίες, αλλάζουμε την ιστορική καταγραφή και σβήνουμε υλικό του πολιτισμού και όχι μόνο.