Γράφει η Στεργιανή Μπιλιάλη

Ένα σάλος καταγγελιών σεξουαλικών παρενοχλήσεων και προσβολών, έχει πλημμυρίσει την χώρα μας και κατά κύριο λόγο την θεατρική σκηνή. Τα στόματα άνοιξαν και αποκάλυψαν την κατάσταση και την παρασκηνιακή συμπεριφορά καλλιτεχνών και σκηνοθετών που στη ελληνική δημόσια γνώμη αντιμετωπίζονταν ως ‘φαβορί’.

Παρά τις αντιδράσεις και τις μαρτυρίες, απ την πλευρά των φερόμενων ως δραστών παρατηρήθηκαν τέσσερις τρόποι αποδοκιμασίας η και καταδίκης της προσπάθειας των θυμάτων. Στην πρωτη λοιπον περίπτωση ο φερόμενος ως δράστης κυριος (το πρόθεμα κύριος είναι τυπικότητα και όχι ένδειξη σεβασμού) υπέβαλε μήνυση. Ο επόμενος κατέθεσε κατευθείαν εξώδικο. Ο ‘he who must not be named’,υπέβαλε προαιρετικό εξώδικο ( προφανώς γιατί είναι αθώος και δεν επιθυμεί να σπιλωθεί το όνομα του) ενω ταυτοχρόνως ασθενησε, λογω πίεσης; Και τελος, στην αγαπημένη μου περίπτωση ο τελευταίος κύριος βγήκε στην τηλεόραση να ‘ζητήσει’ δημόσια συγγνώμη και να συγκαλύψει την παρενόχληση, ως φλερτ.

Έτσι λοιπόν, επειδή αυτοχαρακτηρίστηκε αρσενικό παλαιάς κοπής αποφάσισα να γράψω αυτόν τον οδηγό επιβίωσης προς όλους τους υπόλοιπους ομοϊδεάτες, με σκοπό όλοι να διευκολύνουμε την συμβίωση μας.

Το όχι είναι όχι.

Όταν μια γυναίκα σου εκφράζεται με τόση σαφήνεια, δεν επιμένεις ούτε την πιέζεις. Το όχι είναι μια απόλυτα καθαρή απάντηση , δεν σημαίνει ‘πείσε με’. Οι απόψεις που θέλουν την γυναίκα πιο ναζιάρα , να μην ενδίδει στον άντρα για να ζωηρέψει το υποτιθέμενο κυνήγι είναι απλά ένα αποκούμπι της συντηρητικής πατριαρχικής κοινωνίας που ζούμε προκειμένου να δικαιολογήσει για ακόμα μια φορά την παρενόχληση, ως φλερτ.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, αυτή η πίεση συνδέεται με ένα πατρονιστικό περιτύλιγμα, του ‘εσύ δεν ξέρεις τι θέλεις / ποιο είναι το καλύτερο για σένα οπότε άσε εμένα να σου το δείξω’.

Το να μην σέβεσαι το όχι μου , αποτελεί άμεση ασέβεια προς το πρόσωπό μου.

Συγκλονιστικό και όμως αληθινό. Όταν λοιπόν συνεχίζεις να φλερτάρεις επίμονα μια γυναίκα παρόλο που σου έχει δείξει ξεκάθαρα ότι δεν ενδιαφέρεται και δεν σέβεσαι την άρνηση της την υποτιμάς άμεσα. Της αρνείσαι εν ουσία το δικαίωμα στην άποψη και την επιλογή. Την τρομοκρατείς και την υποβιβάζεις για να εξυψώσεις τον εύθραυστο αντρικό εγωισμό σου.

Το φλερτ στον δρόμο δεν είναι κολακευτικό.

Λάβετε και αυτή την συμβουλή υπόψη σας την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε να σφυρίξετε σε μια γυναίκα στο φανάρι ή θα περάσετε δίπλα της στον δρόμο σχολιάζοντας η επιφωνόντας για την εμφάνισή της. Καμία γυναίκα δεν κολακεύεται ,αντιθέτως έρχεται σε πολλή μεγάλη αμηχανία και αγανάκτηση. Οπότε καλό θα ήταν να σταματήσετε να μουρμουράτε σιγανά σαν πιτσιρίκια, πρόστυχα σχόλια κάθε φορά που σας προσπερνάμε στον δρόμο. Μάλιστα , τώρα που το ξανά σκέφτομαι θα πρέπει να αναθεωρήσω τον τίτλο που έδωσα, ξεκάθαρα δεν είναι φλερτ , είναι παρενόχληση.

Πριν κλείσω αυτό το άρθρο γιατί αρχίζει να γίνεται μακροσκελές, θα πρέπει να θέσω ένα ερώτημα: Μπορείτε να ξεχωρίσετε τον καλεσμένο που έρχεται σπίτι σας μετά από πρόσκλησή σας από τον διαρρήκτη που το παραβιάζει και μπαίνει με την βία; Αν ναι τότε συγχαρητήρια , διαθέτετε το IQ της μέσης γυναίκας που μπορεί να διακρίνει μεταξύ κάποιου που την φλερτάρει και κάποιου που την παρενοχλεί.

Έρχεται και part 2.