Γράφει ο Μιχάλης Δρούγκας

«Αδύνατο το άνοιγμα της αγοράς του λιανεμπορίου στις 29 του μηνός» δήλωσε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 23/3 , εν όψη της εθνικής εορτής , κατακτήσαμε ένα ακόμα ρεκόρ ! 3586 κρούσματα και σχεδόν 700 και πλέον άτομα νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Δυστυχώς και οι ημερήσιοι θάνατοι τείνουν να αυξάνονται.

Πλησιάζοντας στην δύση του Μαρτίου , τόσο το άνοιγμα της αγοράς και τις εστίασης, όσο , βέβαια , και οι ελεύθερες μετακινήσεις για όλους μας , απομακρύνονται ως σενάρια.

Όλοι μας , έχουμε μπει στη διαδικασία να σκεφτούμε το πιο απλό ερώτημα που θα μπορούσε κάποιος να απευθύνει στους αρμόδιους. Μετά από τόσους μήνες καραντίνας , μετά από τόσους μήνες περιορισμών , ύστερα από έναν και πλέον χρόνο τι ακριβώς πήγε τόσο λάθος ; Που χάθηκε το παιχνίδι ; Λένε , πως , η αναζήτησή των αιτιών ενός προβλήματος , μας κάνει πιο σοφούς . Ή έστω κάπως πιο ήρεμους !

Η υφιστάμενη κατάσταση , χαρακτηρίζεται από μια γενικευμένη απορία , γιατί συμβαίνει αυτό , γιατί το άλλο. Από την άλλη πλευρά η απορία κρύβει και απόγνωση , πως θα ζήσουμε; Πως θα πληρώσουμε τα έξοδα μας; Πώς θα ζήσουμε όπως παλιά ;

Παράλληλα με όλα αυτά τα ερωτηματικά , λαμβάνουν χώρα περιστατικά που μας θυμώνουν και από την άλλη πλευρά απαξιώνουν ακόμα παραπάνω την θέση της πολιτικής ως θεσμού , που είναι ήδη παραγκωνισμένη και υποτιμημένη . Πριν λίγες μέρες ήρθε στο φως της επικαιρότητας , πως με περηφάνια ο Άδωνης έγινε νονός εν μέσω απαγόρευσης τέλεσης μυστηρίων , χρησιμοποιώντας «ειδική» άδεια για τέλεση τού . Ο ίδιος στην Βουλή υποστήριξε , με λίγα λόγια και ίσως πιο απλά , πως είναι υπουργός στην κυβέρνηση και αντιπρόεδρος της νέα δημοκρατίας , όποτε ναι μπορεί να κάνει ότι θέλει ! Ταυτόχρονα , σπεύδω, να αναφέρω , πως τόσο εκπρόσωποι της εκκλησίας όσο βέβαια και ο ίδιος ο υφυπουργός προστασίας του πολίτη κ Χαρδαλιάς τόνισε πως δε υπάρχει ειδική άδεια για κανέναν . Το κερασάκι στην τούρτα βάζει , ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρώτη κυρία. Το πρωθυπουργικό ζεύγος μετακινείται ελεύθερα στην Ελλάδα. Το μεμπτό της υπόθεσης είναι ότι γίνεται φανερά , απροκάλυπτα, προσβάλλοντας την νοημοσύνη όλων μας . Προσπερνάω ,προφανώς , το θεμελιώδες ερώτημα «γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο εν μέσω πανελλαδικής απαγόρευσης μετακινήσεων» καθώς στην Ελλάδα κάποιοι, ήταν και είναι υπεράνω νόμου.

Επανέρχομαι στο αρχικό ερώτημα τι πήγε λάθος. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας , αναγνωρίζω εγώ και ελπίζω όλος ο κόσμος , πως η καραντίνα τέθηκε σε ισχύ , ως μέτρο αντιμέτωπης , αλλά κυρίως ως μέτρο πρόληψης! Ο καθένας θυμάται , πως οι αριθμοί ήταν μικροί. Απόλυτα διαχειρίσιμο υγειονομικό τοπίο και προ πάντων (;) ο κόσμος , θεωρώ , είχε πολλά αποθεματικά υπομονής και ανοχής. Ουσιαστικά , ο ιατρικός χώρος θέλησε χρόνο και γνώση για να καταπολεμήσει τον , τότε , παντελώς άγνωστο ιό . Μετά από ένα χρόνο , πολέμου , καραντίνας , είναι σε θέση η ιατρική κοινότητα να έχει σαφής εικόνα για τον ιό και ταυτόχρονα για την πολυσυστημική νόσηση που προκαλεί. Την ίδια στιγμή, κάποιος ( όχι ιατρός ) ,που παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα , μπορεί να εντοπίσει πολλά βασικά λάθη που έγιναν , που , δυστυχώς είναι βαθειά πολιτικά και όχι προϊόντα υγειονομικών υποδείξεων.

Πολλοί συμπολίτες μας , διαμένοντες , σε γηροκομεία και κέντρα ευγηρίας , έχασαν την μάχη με την νόσο. Τέτοιες δομές έγιναν εστίες υπερμετάδοσης. Όποτε ποιος ο λόγος που δεν διενεργήθηκαν έλεγχοι πιο συχνά τόσο στα άτομα που έμεναν εκεί όσο βέβαια και σε όλους τους εργαζομένους. Μετά από τη πρώτη περίπτωση μαζικών θανάτων, θα ήταν λογικό , να ακολουθήσει η οχύρωση κατά του ιού όλων αυτών των ομάδων. Αντίθετα , ο πρωθυπουργός , επέλεξε να κατηγορήσει τους νέους , και το ρόλο αυτών στην ζωή των παππούδων και γιαγιάδων τους.

Συνεχίζοντας , παρατηρήσαμε δυστυχώς , πως πολύ υγειονομικοί ( εργαζόμενοι σε νοσοκομεία , νοσηλευτές – ιατροί ) νοσήσαν και αρκετοί εξ αυτών πέθαναν. Έγιναν έντονες και πολλές εκκλήσεις προς την κοινωνία , για ελλιπής υλικοτεχνικό εξοπλισμό ( μάσκες , ειδικές φόρμες κτλ ) . Σε περιφερικά νοσοκομεία αναφοράς υπήρχαν ελλείψεις μέχρι και σε πρωτογενή υλικά (όπως απλές ιατρικές μάσκες). Η κυβέρνηση απάντησε εύστοχα , ή όπως θα λέγαμε σε άπταιστα ελληνικά to the point. Φέτος ο προϋπολογισμός , για την υγεία είναι μικρότερος από τη πέρσι (!) . Οι 7.000 ( αριθμός από τον επίσημο ιστότοπο της κυβέρνησης ) προσλήψεις που θα έκαναν το εθνικό σύστημα υγείας ισχυρό και πιο αποτελεσματικό στην πανδημία , δε έγιναν ποτέ ! Στην, ήδη επιβαρυμένη κατάσταση του εθνικού συστήματος υγείας , ιδιώτες της υγείας σφυρίζουν αμέριμνα , ή , ακόμη πιο προκλητικά, δεν είναι όλοι, πρόθυμοι να υπηρετήσουν και να συνδράμουν τον αξιέπαινο και ασταμάτητο αγώνα των δημόσιων ιατρών. Στο ίδιο μήκος κύματος και η κυβέρνηση , καθώς , ακούμε , εδώ και μήνες πως το «πιο ισχυρό – αυστηρό συνταγματικό όπλο » του πρωθυπουργού , αυτό της επίταξης ιδιωτικών κλινικών και ιατρών θα είναι πάντα ως λύση στο τραπέζι όταν έρθουν τα χειρότερα. Μετά από ένα χρόνο εγκλωβισμού , η καμπύλη της πορείας του ιού όχι μόνο δε οριζοντιώθηκε αλλά έχει επικίνδυνα αυξητική τάση. Βασικοί , παραγωγικοί κλάδοι της οικονομίας αιμορραγούν , ολόκληρη η κοινωνία βρίσκεται σε σύγχυση! Ποια ακριβώς είναι η αιτία που ο κ. Μητσοτάκης δεν προχωράει στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα ; Γνωρίζοντας πως υπάρχουν συμπολίτες μας , που χρήζουν νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας ή υποστήριξης που δεν τους παρέχεται όταν βρίσκονται στο διάδρομο ενός νοσοκομείου; Δεν είναι αρκετά κρίσιμη η κατάσταση ώστε να προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο ; Ίσως , επειδή τα μέτρα δεν ισχύουν για τον ίδιο( ; )

Θέλω να τονίσω, πως τα ερωτήματα που θέτω , είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά που απασχολούν σύσσωμη την κοινωνία, τα οποία οφείλουν να απαντηθούν , ή μάλλον η απαντήση τους είναι κοινή απαίτηση όλων! Κλείνοντας , θέλω να διευκρινίσω , πως οι σκέψεις μου , ή σε τελική ανάλυση , η κριτική που ασκώ , δεν έχει χρωματισμό, κι αυτό οφείλεται , στη φύση της υφιστάμενης κατάστασης. Η υγεία , δεν επιτρέπεται να είναι στο επίκεντρο πολιτικών παιχνιδιών. Χρειάζεται κοινή στρατηγική , σπουδαίες τομές , ριζικές αλλαγές όχι πυροτεχνήματα που προέρχονται από διάφορους, και συνεχώς εναλλασσόμενους , πολιτικούς χρωματισμούς της εκάστοτε κυβέρνησης Η υγεία , δεν είναι αποδεκτό από κανέναν πολιτικό χώρο να είναι η αφορμή για επίδειξη εξουσίας, αλλά η καθημερινή αφορμή και απόδειξη της ύπαρξης κράτους δικαίου και ανθρωπιάς . Είναι πυλώνας , προόδου , δημοκρατίας και σύμπλευσης! Οχι κοκορομαχιών , και , όσο για τις τελευταίες έρχεται καλοκαίρι , λίγο υπομονή…