Γράφει η Ανιέζα Μεχμέτι

Ή αλλιώς Go Green. There is no Planet B!

Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως η σχέση ανθρώπου – περιβάλλοντος περνάει μία κρίση τα τελευταία χρόνια. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η αποψίλωση δασών, το λιώσιμο των πάγων, η αύξηση της στάθμης του νερού, και εν γένει η οικολογική καταστροφή, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας. Αρκετές  δράσεις της πολιτείας και διαφόρων περιβαλλοντικών οργανώσεων έχουν λάβει χώρα, με σκοπό την αφύπνιση και την ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε αυτό το πρόβλημα. Ένα πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η “Ώρα της Γης”, που οι πολίτες παγκοσμίως κλήθηκαν το Σάββατο 27 Μαρτίου να σβήσουν τα φώτα για μία ώρα στέλνοντας  ένα ηχηρό μήνυμα. Για την ιστορία, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανήκει στην περιβαλλοντική οργάνωση WWF και διοργανώνεται μία φορά τον χρόνο στα τέλη Μαρτίου.

Παρόλα αυτά φτάνει μόνο μία ώρα για να προστατεύσουμε το περιβάλλον; Η λογική λέει “Όχι”. Πρέπει να ενδιαφερόμαστε για τον πλανήτη στον οποίο ζούμε καθημερινά. Οι πράξεις μας και οι συνήθειες που έχουμε θα πρέπει να έχουν ένα θετικό αντίκτυπο απέναντι στο περιβάλλον. Παρακάτω καταγράφοντα τέσσερις συνήθειες που μπορείς να αποκτήσεις και κάπως έτσι να βάλεις και εσύ το λιθαράκι σου.

Ανακύκλωση

Η ανακύκλωση δεν είναι κάτι καινούριο. Από το σχολείο ακούμε πόσο σημαντική είναι και πως με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε τον όγκο των σκουπιδιών. Πλαστικά, γυαλιά, χαρτί, λαμπτήρες και ηλεκτρικές συσκευές πετάγονται σε ειδικούς κάδους προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ξανά. Είναι σημαντικό αυτό που ακούγαμε, όταν ήμασταν μικροί, να συνεχίσουμε να το εφαρμόζουμε και να το μαθαίνουμε και στις νεότερες γενιές.

Μεταλλικά μπουκάλια και ποτήρια

Ήρθε η ώρα να απομακρύνουμε το πλαστικό από τη ζωή μας. Τη θέση του εύκολα μπορούν να πάρουν τα μεταλλικά μπουκάλια και ποτήρια, τα οποία μπορούμε να τα γεμίσουμε με καφέ, σοκολάτα, χυμό, νερό και ό,τι άλλο επιθυμούμε και να τα χρησιμοποιούμε καθόλα τη διάρκεια της ημέρας. Τα μεταλλικά μπουκάλια βγαίνουν σε αρκετά μεγέθη και έχουν ποικίλα σχέδια, ενώ αποτελούν μία καλή πρόταση για δώρο.

Μεταλλικά καλαμάκια

Τα ηλαστικά καλαμάκια είναι προϊόντα μίας χρήσης και δυστυχώς δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Αντιθέτως, έχουμε τη δυνατότητα με τα μεταλλικά να τα χρησιμοποιήσουμε, να τα πλύνουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε ξανά. Άρα, για ποιον λόγο να μην αγοράσουμε και χρησιμοποιήσουμε ένα προϊόν που είναι οικολογικό και πολλαπλής χρήσης; Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως πολλά καταστήματα έχουν αντικαταστήσει τα πλαστικά καλαμάκια με χάρτινα, ενώ έχουν διαθέσιμα προς πώληση τα μεταλλικά. (Smiling Face)

Περπάτημα

Ας είμαστε ειλικρινής. Τον αριθμό 6 τον τιμήσαμε σχεδόν όλοι, κάποιοι λιγότερο κάποιοι περισσότερο. Και θεωρώ σημαντικό να διατηρήσουμε τη συνήθεια και όταν ο “μαγικός” αριθμός εξαφανιστεί από τη ζωή μας. Έτσι, σε κοντινές αποστάσεις μπορούμε να περπατήσουμε και να αποφύγουμε το αυτοκίνητο. Εναλλακτική επιλογή είναι το ποδήλατο ή/και το πατίνι. Αν, όμως, το αυτοκίνητο είναι η μόνη επιλογή, τότε είναι καλό να το μοιραστούμε με όλα ή με τα περισσότερα μέλη της παρέας και όχι ο καθένας να χρησιμοποιεί το δικό του.