Καθημερινά δυστυχώς, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατακλυζόμαστε από ειδήσεις, με πολλά από τα θέματα που παρουσιάζουν, να αφορούν εγκληματικές πράξεις. Παρατηρείται σαφώς μια μεγάλη αύξηση εγκληματικών ενεργειών τα τελευταία χρόνια καθώς διαπιστώνεται από έρευνες που έχουν σημειωθεί ότι, παρότι υπάρχει μείωση ποσοστών δολοφονιών κατά 26%, στο ζήτημα των βιασμών και των αποπλανήσεων έχει καταγραφεί κατακόρυφη αύξηση κατά 79% όπως και οι κλοπές έχουν σημειώσει εξίσου μεγάλα ποσοστά.
Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι η κοινωνία οδηγείται σε συνθήκες εγκληματικότητας ολοένα και περισσότερο. Παρότι, συνεχώς συζητάμε για βελτίωση συνθηκών ζωής σε τομείς υγείας, τεχνολογίας, εκπαίδευσης, ωστόσο, παρατηρούμε συνθήκες μιας ανεξέλεγκτης κοινωνίας. Κρίνεται, βέβαια απαραίτητο να εξετάσουμε σε τι οφείλονται αυτές οι πράξεις τι οδηγεί τους πολίτες να σημειώνουν τέτοιες βίαιες συμπεριφορές και πράξεις υπονομεύοντας τη δυνατότητα αρμονικής κοινωνικής συνύπαρξης. Σημαντικός παράγοντας που οδηγεί σε συμπεριφορές ακραίες όπως για παράδειγμα περιστατικά βιασμού ή σωματικής βίας οφείλονται συχνά στην έλλειψη παιδείας των ατόμων. Η αδυναμία των ατόμων εκείνων να διαχειριστούν με αποτελεσματικούς τρόπους αντιπαραθέσεις ή διαφωνίες με ανθρώπους που ανήκουν στο περιβάλλον τους, τους οδηγούν να λύνουν τις διαφορές τους με την βία αντί με τη χρήση διαλόγου πιστεύοντας πως είναι η μόνη λύση τους.
Επιπροσθέτως, ειδικά η εποχή που διανύουμε ενισχύει το φαινόμενο της ανεργίας και παρουσιάζει αυξημένα οικονομικά προβλήματα. Τα θέματα αυτά δημιουργούν πολύ συχνά στα άτομα έντονο άγχος και ένταση με αποτέλεσμα να αυξάνουν τις πιθανότητες για βίαια ξεσπάσματα από την υπερβολική πίεση που νιώθουν. Η απώλεια εργασίας και τα υπέρογκα οικονομικά χρέη πολλές φορές οδηγούν σε περιστατικά ληστειών όπως επίσης και σε φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας. Το υλιστικό πρότυπο που κυριαρχεί δεν πρέπει να το παραβλέπουμε καθώς οδηγεί στην υπονόμευση ηθικών αξιών των ατόμων αφού μοναδικός στόχος των ατόμων είναι η επίτευξη υλικών αγαθών με οποιοδήποτε δυνατό τρόπο με αποτελέσματα τον κλονισμό των διαπροσωπικών σχέσεων. Καθόλου σπάνιο είναι το γεγονός, προκειμένου να αποκτήσουν όσο το δυνατό γρηγορότερα μια οικονομική ευημερία, να επιτύχουν δηλαδή τον επιδιωκόμενο πλουτισμό καταφεύγουν σε απάτες, συστηματική εκμετάλλευση των άλλων.
Η αντιμετώπιση όλων των παραπάνω πρώτα από όλα είναι η μείωση της ανεργίας, η διασφάλιση ενός υγιέστερου οικονομικού κλίματος θα επιτευχθεί θεαματικά η εξάλειψη σε ένα μεγάλο βαθμό η παρουσία περιστατικών βίας. Η σημαντικότερη όλων συμβολή αποτελεί εκείνη της οικογένειας η οποία είναι υπεύθυνη να διαμορφώσει το άτομο από νωρίς με σωστά πρότυπα και αξίες σημαντικές όπως ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια, στοιχεία απαραίτητα για την διαμόρφωση προσωπικοτήτων που θα είναι σε θέση να σέβονται τον συνάνθρωπο και θα συνυπάρξει αρμονικά με τους συνανθρώπους του. Εύλογη αλλαγή καθίσταται και στο ποινικό σύστημα οι ποινές, τιμωρίες που επιβάλλονται στους παραβάτες και κρίνεται απαραίτητο να συμβάλλουν στην θετική αναμόρφωσή τους και όχι να καταλήγουν σε αντίθετα αποτελέσματα και σε ποικίλες περιπτώσεις μάλιστα σε χειρότερα εξαιτίας υπερβολικών ποινών να συντελούν στην απόλυτη επιδείνωση της συμπεριφοράς τους.
Συνεπώς, φαίνεται μέσω των συνθηκών πως η πολιτεία αποποιείται των ευθυνών που τις αναλογούν εφόσον πολλά εκ των παραπάνω συνίστανται αποτέλεσμα της ίδιας της πολιτείας το φαινόμενο της οικονομικής ανέχειας που έχει ως συνακόλουθο διάπραξη εγκληματικών ενεργειών. Είναι απαραίτητο να αφυπνιστούν όλα τα μέλη της κοινωνίας για την επίτευξη των όσο δυνατόν καλύτερων συνθηκών ζωής.
Φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο