Γράφει ο Θανάσης Κατσικίδης

Στην Ελλάδα που προοδεύει και καινοτομεί, όσοι προσπαθούν να κυνηγήσουν το ανώτερο σκαλί της Ακαδημαϊκής διάκρισης βρίσκουν εμπόδια εμπαιγμού και διακρίσεων από το Σύστημα που υποθετικά τους προωθεί.

Ονομάζομαι Κατσικίδης Αθανάσιος και ως Αριστούχος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Νοέμβριος 2019), με βαθμολογία 9.00/10 καταθέτω το «Μαρτύριο Σταγόνας» και τον εμπαιγμό από το ΙΚΥ και των λοιπών αρμοδίων, σε μία πολυδιαφημισμένη κίνηση επιβράβευσης, η οποία κατέληξε σε μια αδιαφανής διαδικασία και στη μη καταβολή του Χρηματικού Αριστείου στους Πρωτεύσαντες του 2019.

Στις 24/12/2020 δημοσιεύεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 174955/Z1 ΦΕΚ 5716/Β/24-12-2020 με τον τίτλο:

«Καθορισμός προϋποθέσεων και διαδικασίας χορήγησης βραβείου Αριστείας από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών σε πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Εικόνα 1: ΦΕΚ 5716/Β/24-12-2020 (απόσπασμα).

Ένα βήμα επιβράβευσης των Αριστούχων, από μία Κυβέρνηση που υποστηρίζει πως επικοινωνεί τη συμπαράσταση της προς αυτούς.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2020 λαμβάνω σχετικό Email από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) με υπογραφή του Αν. Προϊσταμένου κ. Παπαστεργίου Λεωνίδα, με τίτλο: «Βραβεία Αριστείας Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ)» έτους 2019.

Το κείμενο μέσα εμπεριείχε το σχετικό κείμενο (απόσπασμα):

«Σε συνέχεια της αποφοίτησης σας (εντός του έτους 2019), σας ενημερώνουμε ότι έχετε προταθεί από το ΙΚΥ για την απονομή «Βραβείου Αριστείας» για την επιβράβευση σας για την άριστη επίδοση σας κατά τη διάρκεια των σπουδών σας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Βραβεία Αριστείας Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών – έτους 2019».

Το Βραβείο συνίσταται σε: (α) τιμητικό δίπλωμα σε πάπυρο το οποίο υπογράφεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΥ και φέρει τη σφραγίδα αμφότερων και (β) ποσό χιλίων ευρώ (1.000) το οποίο καταβάλλεται εφάπαξ από το ΙΚΥ».

Εικόνα 2: Το email που λάβαμε το Δεκέμβριο.

Να μην τα πολυλογώ, οι Aριστούχοι χαρήκαμε.

€1.000 είναι ένα σημαντικό ποσό για τις Μεταπτυχιακές μας σπουδές, σημαντικός όμως είναι και ο Τιμητικός τίτλος επιβράβευσης της προσπάθειας.

Και ενώ οι μέρες και οι μήνες περνούσαν και αφού μας είχαν αποστείλει ενημέρωση να τους αποστείλουμε λογαριασμό Τραπέζης για την κατάθεση του ποσού.

Στις 20 Ιανουαρίου γίνεται η πρώτη προσπάθεια επικοινωνίας εκ μέρους μου με μία εκ των Υπευθύνων του προγράμματος, ερωτώντας αν έχουν καταρτιστεί οι λίστες και πότε υπολογίζουν την απονομή των αριστείων.

6 ημέρες αργότερα (26 Ιανουαρίου) λαμβάνω απάντηση από την κα. Άννα, η οποία αναφέρει πως θα αναμένουμε σύντομα νέες εξελίξεις.

Εικόνα 3: Η απάντηση στο email μου (26 Ιανουαρίου 2021).

Ένα μήνα αργότερα αποστέλλω νέο email (25 Φεβρουαρίου) σχετικά με το τι συμβαίνει με τα «Βραβεία Αριστείας» και σχετικά με την ενημέρωση μας.

8 ημέρες αργότερα (4 Μαρτίου) λαμβάνω απάντηση από την κα. Άννα πως εφόσον είμαι ο προτεινόμενος του Τμήματος μου θα λάβω το βραβείο προσεχώς.

Εικόνα 4: Η απάντηση στο email μου (4 Μαρτίου 2021).

Έρχεται ο Μάιος (18/05/2021) και μας αποστέλλουν ένα «παραπλανητικό» email (2 σελίδες) για την επικαιροποίηση των στοιχειών μας και συμπλήρωσης του πατρώνυμου, ενώ στην αρχή του εγγράφου αναγραφόταν πως το ΙΚΥ συνεδρίασε στις 4/03/2021 σχετικά με τα «Βραβεία Αριστείας».

Εικόνα 5: Το email που λάβαμε το Μάιο (απόσπασμα).

Ένα μήνα αργότερα, για την ακρίβεια 18/06/2021 κατόπιν επικοινωνίας μου με το ΙΚΥ και χωρίς άλλη πρότερη ενημέρωση σχετικά με τα Βραβεία, μαθαίνω κατόπιν επικοινωνίας με μία εκ των Υπευθύνων Διαγωνισμών του Ιδρύματος, πως κάποια στιγμή μέσα στον Ιούλιο θα λάβουμε το Τιμητικό Δίπλωμα, αλλά το Χρηματικό Ποσό έκανε φτερά.

Ακολουθεί τηλεφωνική επικοινωνία για να καταλάβω το που πήγαν τα λεφτά, μιας και Λεφτά Υπήρχαν ή έστω έτσι μας είχαν τάξει.

Εικόνα 6: Το  Email επικοινωνίας με μία εκ των Υπευθύνων του Ιδρύματος ως απάντηση στην κλήση μου στις 18/06/2021.

Η ευγενική κυρία Ματίνα στο τηλέφωνο μου αναφέρει, πως παρά το γεγονός πως το Κράτος θα μας επιβράβευε με ένα χρηματικό ποσό, αξιόλογο για τις Μεταπτυχιακές μας Σπουδές, τελικά ολίγο ή πολύ, κύριοι «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» όπως θα έλεγε και ο Τρικούπης ή όπως είπε πολύ ευγενικά η κυρία Ματίνα, πως όταν σας τάξαμε αυτό το ποσό, δεν είχε εγκριθεί ακόμα το κονδύλι από το Υπουργείο (που τελικά δεν εγκρίθηκε), αφήνοντας τους ξεκρέμαστους ή έκθετους μπροστά στα μάτια εκατοντάδων Φοιτητών και στις Οικογένειες τους.

Όλη αυτή η περιγραφή θα ήταν ένα σενάριο ωραίο για την εσωτερική αποτυχία του Κράτους και πολλές φορές και των λοιπών οργανισμών του, εάν η Ιστορία δεν είχε συνέχεια.

Και αφού λοιπόν ενημερώνομαι πως κύριε μου, ξέρετε κάτι;

Εσείς του ‘19 θα λάβετε μόνο ένα ωραίο και υπογεγραμμένο χαρτί, αλλά από χρήματα τίποτα, σκάει η δεύτερη κεραμίδα πως με ΚΥΑ, δηλαδή Υπουργική Απόφαση υπογεγραμμένη από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Βασίλειο Διγαλάκη, όσοι αρίστευσαν το 2020 θα λάβουν τον πακτωλό χρημάτων που ήδη είχαν ορισθεί από το Δεκέμβριο του 2020, δηλαδή 450.000€.

Άρα κύριοι μου σας λέει, εγώ σα Κράτος και Υπουργείο, αφήνω ξεκρέμαστο το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) που έταζε χρήματα και όνειρα στους νέους και θα δώσω αυτά τα λεφτά στους λίγους του 2020.

Άραγε Υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ Αριστούχων ή ενώ ένας κακοήθης θα μπορούσε να σχολιάσει πως εξαρχής αυτά τα Βραβεία Αριστείας δημιουργήθηκαν για να διαφημιστούν και να δοθούν σε ακόμα λιγότερους (άραγε σε ποιους;).

Αλλά γιατί να βγάζουμε κακοήθεια όταν υπάρχουν λύσεις που μάλλον κανείς δε σκέφτηκε ή και δε θέλησε να εφαρμόσει;

Ας υποθέσουμε πως το ποσό των χιλίων (1.000€) έπρεπε να το λάβουν 100 άτομα και ξαφνικά τα χρήματα δε βρίσκονται σε όλο τους το ποσό, δε σκέφτηκε κανείς πως αντί να δώσουν στους μισούς αυτό το ποσό, να δώσουν από 500€ σε όλους;

Πάντως επειδή παραπλανούν έναν φοιτητή 24 ετών με όνειρα και σχέδια, ο οποίος θα βρεθεί πιθανότατα εκτός Ελλάδος, γιατί ακόμα και η Αριστεία επιβραβεύεται κατά το δοκούν, θα περιμέναμε παρ’ όλα αυτά εμείς οι δεκάδες-εκατοντάδες αριστούχοι ένα Συγνώμη από τον Πρόεδρο του ΙΚΥ, το Υπουργείο και τους συναφείς αρμόδιους.

Αλλά αντί για Συγνώμη και δημοσιοποίηση στον Τύπο της αποτυχίας Επιβράβευσης των Φοιτητών που έχουν Αριστεύσει, μια πολυδιαφημισμένη διάταξη Προόδου της χώρας, λάβαμε μηνύματα υπεκφυγών και απροσανατολιστικά πχ του Μαΐου, ενώ και η τηλεφωνική επικοινωνία με την ευγενική, αρμόδια κυρία, με την αιτιολογία πως όταν σας τα υποσχεθήκαμε δεν είχαμε λάβει έγκριση στο Κονδύλι δε θα έπρεπε να υπάρχει σε ένα σωστά οργανωμένο και δημοκρατικά ευνοούμενο κράτος.

Και Ερωτώ:

1) Γιατί το ΙΚΥ ανέφερε στη σχετική αλληλογραφία του Δεκεμβρίου πως οι Αριστούχοι και του 2019 και του 2020 θα λάβουν εφ΄ άπαξ ποσό 1.000€, ενώ το Ίδρυμα δεν είχε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση;

2) Γιατί το ΙΚΥ ζήτησε από τις γραμματείες των Τμημάτων 2 ονόματα για το έτος 2019 και το 2020 και έπειτα ζήτησε τους Τραπεζικούς μας λογαριασμούς, ενώ ισχυρίζονται πως τελικά τα χρήματα δεν επαρκούσαν για όλους;

3) Γιατί ενώ το ΦΕΚ είχε δημοσιευτεί 4 ημέρες (24 Δεκεμβρίου) πριν την ανακοίνωση των Βραβείων, το ΙΚΥ δε γνώριζε τα σχετικά ποσά;

4) Τι άλλαξε μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 που υπήρχε το διατιθέμενο ποσό μέχρι το Μάιο-Ιούνιο που διαπιστώσαμε πως τα χρήματα θα δοθούν σε λίγους;

5) Γιατί κανένα άτομο του Ιδρύματος δεν επικοινώνησε με τους δικαιούχους να τους ενημερώσει πως έχει γίνει επιλογή σε ποιους θα δοθούν τα χρήματα;

6) Γιατί το ποσό των 1.000€, στο σύνολο των 450.000€ δεν διανεμήθηκε εξίσου σε όλους τους Αριστούχους, έκαστος από 500€, αντί για 1.000€ σε λίγους και επίλεκτους;

7) Γιατί ο Πρόεδρος του ΙΚΥ κ. Κουτσιλιέρης Μιχαήλ ή και ο Αν. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Διοίκησης & Οικονομικής Διαχείρισης κ. Παπαστεργίου Λεωνίδας δε βγήκαν να ζητήσουν Συγνώμη δημοσίως για την ταλαιπωρία και τον εμπαιγμό τόσων οικογενειών και την επιλεκτική διάκριση που αποφάσισαν να κάνουν;

8) Τελικά χρήματα Υπήρχαν για τα Βραβεία Αριστείας και σε ποιους δόθηκαν, καθώς οι λίστες των δικαιούχων ουδέποτε αναρτήθηκαν, παρά τη συναίνεση δημοσίευσης τους που είχαμε υπογράψει;

Σας Ευχαριστώ για το χρόνο σας,

Είχα πολλά να πω, πολλές αδικίες να εκφράσω, από κοινού με τα ερωτήματα μου.

Άριστοι 2 ταχυτήτων ή επιλεκτικά Αριστούχοι;