Γράφει ο Θανάσης Κατσικίδης

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει αποκτήσει άρρηκτες σχέσεις με το Κράτος του Ισραήλ, προσφέροντας την ευκαιρία σε νέους πολίτες-φοιτητές να σπουδάσουν στο Ισραήλ με υποτροφίες προσφερόμενες στα πλαίσια της εμβάθυνσης των σχέσεων των 2 κρατών.

Όντας φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Security and Diplomacy, σε ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο ακαδημαϊκό περιβάλλον που επικεντρώνεται στις πρακτικές γνώσεις, μη παραμελώντας τις θεωρητικές, θέλω να παρουσιάσω τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στους νέους Έλληνες που θέλουν να γίνουν μέρος μια συναρπαστική εμπειρίας που θα τους μείνει ανεξίτηλη.

Εικόνα 1: Φωτογραφία από τον περιβάλλοντα χώρο του Πανεπιστημίου Τελ Αβίβ, διακρίνεται ο Δούρειος Ίππος.

Ένα περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί ακολουθώντας τις καλύτερες διδακτικές μεθόδους και ενσωματώνοντας τις Ισραηλινές γνώσεις πάνω στο πεδίο εφαρμογής της θεωρίας, έχοντας ως στόχο την ενίσχυση των πρακτικών εφαρμογών των αρχών της επιστήμης και εξηγούμαι. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο προαναφερόμενο πρόγραμμα, στο πακέτο της διδασκαλίας περιλαμβάνονταν εμπειρικές επισκέψεις στο πεδίο, σε μέρη όπου δεκαετίες πριν το Ισραήλ είχε να αντιμετωπίσει πολεμικές διενέξεις και συγκρούσεις, ενώ το ακαδημαϊκό προσωπικό που συνόδευε τις εξορμήσεις αποτελούνταν από πρώην έμπειρα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της πολιτικής σκηνής.

Εικόνα 2: Φωτογραφία από επίσκεψη των φοιτητών στα σύνορα Ισραήλ-Συρίας.

Από τη θεωρία στην πράξη λοιπόν, επενδύοντας διαρκώς σε νέα εργαστήρια, προσομοιωτές και εντάσσοντας τους φοιτητές στο λεγόμενο ως «Ισραηλινό θαύμα» και στη Silicon Valley της Ανατολής, που σε καμία των περιπτώσεων δε θυμίζει ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον προσκολλημένο στα στερεότυπα του παρελθόντος, αλλά ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο πολύ-επίπεδο ακαδημαϊκό χώρο, με επιρροές από τα μεγάλα Αμερικανικά Πανεπιστήμια.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως στο αντικείμενο των σπουδών της Διπλωματίας το Πανεπιστήμιο εστιάζει σε συναντήσεις με τα Διπλωματικά στελέχη ξένων αποστολών, σε στελέχη των Υπουργείων και άλλων θεσμικών φορέων, όπου δίδεται η δυνατότητα στον φοιτητή να συνομιλήσει και να κατανοήσει την εφαρμοσμένη πολιτική.

Εικόνα 3: Συνάντηση με τον Ιάπωνα Πρέσβη στο χώρο του Πανεπιστημίου.

Συνεργασίες και επιρροές του Πανεπιστημίου, που όπως προαναφέρθηκε στην προηγούμενη παράγραφο συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τα Αμερικανικά Πανεπιστήμια, με τα οποία συνεργάζεται και εκτός αυτού αναπτύσσει σχέσεις, οι οποίες πλέον μετουσιώνονται στην πράξη, με κυριότερο το Πανεπιστήμιο John Hopkins University το οποίο αναγνώρισε επίσημα την ισοτιμία του ενός έτους Μεταπτυχιακού Διπλώματος σχολών του Πανεπιστημίου Τελ Αβίβ με το αντίστοιχο πρώτο έτος εκ των δύο προσφερόμενων του Αμερικανικού Πανεπιστημίου, συνεργασία η οποία αντανακλάται και με την προσφορά υποτροφιών φοίτησης στο δεύτερο έτος του John Hopkins στην Αμερική ή στα παραρτήματα του π.χ. στη Μπολόνια της Ιταλίας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε έναν σπουδαστή να αποκτήσει 2 διπλώματα, σε 2 έτη, από τα 2 αυτά κορυφαία Πανεπιστήμια.

Εικόνα 4: Τίτλος Εφημερίδος από την σύναψη της Συμφωνίας μεταξύ John Hopkins University και University of Tel Aviv.

Όσο αφορά τα δίδακτρα των Σχολών, από τους κυριότερους παράγοντες επιλογής του Προπτυχιακού, Μεταπτυχιακού ή Διδακτορικού τίτλου, αυτά βρίσκονται στο ενδιάμεσο των Ευρωπαϊκών πτυχίων, όπου η ύπαρξη ποικίλων υποτροφιών μπορούν να μειώσουν περαιτέρω το κόστος. Εκεί που η Αγγλία ήταν ο κυριότερος προορισμός των φοιτητών, πλέον στη μετά-Brexit εποχή, το Ισραηλινό Πανεπιστήμιο φαντάζει ως ιδανικό, καθώς δεν προσκολλιέται στη θεωρία των βιβλίων, αλλά επικεντρώνεται στην εφαρμογή των γνώσεων.

Ένας άλλος βασικός παράγοντας επιλογής των σπουδών εφάπτεται και με την φοιτητική ζωή των φοιτητών. Η ζωή στο Τελ Αβίβ μπορεί να συναρπάσει, καθώς συνδυάζει την κοσμικότητα του Κράτους, από κοινού με Ελληνικές νότες, όπως η παραλία Greco με το αντίστοιχο Ελληνικού τύπου εστιατόριο, τα διασκορπισμένα στην πόλη Ελληνικά εστιατόρια, καθώς και τα μαθήματα Ελληνικών χορών που μπορεί κάνεις να λάβει μέρος το Σάββατο το απόγευμα πέριξ της παραλίας. Στο ίδιο μήκος κύματος το Πανεπιστήμιο δεν αφήνει ασυγκίνητους τους φοιτητές, προσφέροντας δράσεις όπως τοπικές και διεθνείς εορτές, δωρεάν συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, δωρεάν εξορμήσεις και ξεναγήσεις και φυσικά από μαθήματα χορού έως και καλλιτεχνικές λοιπές ενασχολήσεις.

Εικόνα 5: Μαθήματα χώρους στους χώρους του Πανεπιστημίου.

Ένα κράτος που εκτιμάει τους Έλληνες και τις παραδόσεις μας, που μας σέβεται και έχει δυνατούς δεσμούς με την Ελλάδα, ενώ ακόμα και στο χώρο του Πανεπιστημίου μπορεί κανείς να βρει επιγραφές Ελλήνων φιλοσόφων και επιστημόνων.

Εικόνα 6: Επιγραφή στους χώρους του Πανεπιστημίου, εμπνευσμένη από τον Έλληνα μαθηματικό Αρχιμήδη.

Δεκάδες σχολές και προγράμματα, Καθηγητές διεθνούς βεληνεκούς στις Επιστήμες της Υγείας, Πληροφορικής-Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και σε αντικείμενα που άπτονται της Διεθνούς Ασφάλειας, της Διπλωματίας, της Κυβερνοασφάλειας και ζητημάτων σχετικών με τη Μέση Ανατολή και τη διαχείριση κρίσεων, γνωστότερη όλων η επιτυχής διαχείριση της πανδημίας του Κορονοϊού.

Μπείτε και εσείς να δείτε τα προγράμματα σε ένα Πανεπιστήμιο που στοχεύει στο μέλλον:

https://english.m.tau.ac.il