Στην εποχή την οποία βιώνουμε ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με καταστάσεις βίας ανομίας και αδυναμίας των θεσμών τήρησης της τάξης να διατηρήσουν την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας μας. Γινόμαστε μάρτυρες ‘επιλεκτικής’ εφαρμογής των νόμων και πολλές φορές της μη εφαρμογής τους από πλευράς διωκτικών αρχών.
Καταρχήν, ο κύριος όγκος την πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας εμπίπτει στις αρμοδιότητες της αστυνομίας και έπειτα του λιμενικού , της πυροσβεστικής , των τελωνιακών αρχών και άλλων υπηρεσιών. Η αστυνομία με βάση την τελευταία της απογραφή αποτελείται από 55.000 αστυνομικούς και 1042 αστυνομικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα. (Πηγή WIKIPEDIA)
Στον νομό Αττικής λειτουργούν 82 αστυνομικά τμήματα 82 τμήματα ασφαλείας και 20 τμήματα τροχαίας. Δηλαδή οι υπηρεσίες πρώτης ανταπόκρισης προς τους πολίτες είναι 184. Επισημάνω ότι εννοώ μόνο τα αστυνομικά τμήματα – τμήματα ασφαλείας και τροχαίας διότι υπάρχουν πολλές ακόμα υπηρεσίες τις οποίες δεν έχω αναφέρει όπως τα τμήματα Αλλοδαπών, Μεταγωγών, Διαβατηρίων καθώς και τις ειδικές υπηρεσίες της Αστυνομίας και του Αρχηγείου της.
Σαν νούμερο οι 184 υπηρεσίες πρώτης ανταπόκρισης για την Αθήνα των 4.500.000 κατοίκων είναι από μόνο του πολύ μεγάλο αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Νέα Υόρκη, στην οποία ζουν 8.500.000 κάτοικοι υπάρχουν μόνο 3 αστυνομικά τμήματα. Επιπρόσθετα ένα άλλο μείζον ζήτημα είναι αυτό της στελέχωσης όλων αυτών των τμημάτων. Πρέπει να τονιστεί ότι όλες αυτές οι υπηρεσίες έχουν συγκεκριμένη εδαφική αρμοδιότητα και διαφορετικό αντικείμενο. Επιπλέον έχουν επιφορτιστεί με αρμοδιότητες πέραν της κύριας αποστολής της αστυνομίας η οποία είναι η πρόληψη και η καταστολή του εγκλήματος.
Ένα αστυνομικό τμήμα πέρα από την κύρια αποστολή που αναφέραμε προηγουμένως έχει στις αρμοδιότητες του την τήρηση τον έλεγχο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τον έλεγχο και την διακοπή εργασιών σε αυθαίρετες οικοδομές, την επικύρωση εγγράφων καθώς και οικοδομικών αδειών, τον σχηματισμό δικογραφιών για μεταφορά ψυχασθενών σε εφημερεύοντα ψυχιατρεία, την διανομή φύλλων κατάταξης σε στρατεύσιμους την επίδοση εγγράφων και κλητεύσεων σε ιδιώτες στα δικαστήρια και άλλα πολλά.
Με μια πρόχειρη ματιά καταλαβαίνει κανείς ότι τα παραπάνω δεν έπρεπε να βρίσκονται στα καθήκοντα ενός αστυνομικού τμήματος. Επίσης, όσον αφορά τα τμήματα ασφαλείας πέρα από την κύρια αποστολή τους που είναι η αντιμετώπιση βαριάς μορφής εγκληματικότητας έχουν επιφορτιστεί με την έκδοση ταυτοτήτων στους Έλληνες πολίτες καθώς και με την έκδοση άδειων security, εργασίας και κυνηγητικών όπλων. Οι άδειες εργασίας είναι άδειες που πρέπει να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (Εστιατόρια , Club, Bar. Café). Όταν εννοούμε όλοι εργαζόμενοι εννοούμε DJ σερβιτόροι μάγειρες bartender.
Κατά την ταπεινή μου άποψη η αστυνομία θα έπρεπε να γνωρίζει μόνο τα άτομα που σχετίζονται με την εγκληματική δραστηριότητα και όχι τους υπαλλήλους των καφετεριών της περιοχής τους. Συνεπώς μέσα στις τόσες αρμοδιότητες χάνεται η κύρια αποστολή της και έτσι δημιουργείται μία δυσαρέσκεια σε βάρος της από τους απλούς πολίτες που θέλουν την ασφάλεια στην γειτονία τους. Τέλος, αν αναφερθούμε στην στελέχωση όλων αυτών των υπηρεσιών καταλαβαίνει κανείς ότι με τόσο πολύ έργο έξω από την αποστολή της καθώς και του μεγάλου αριθμού των υπηρεσιών της , όλες οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ υπολειτουργούν σήμερα.
Συνεπώς, το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ότι η πολυπλοκότητα που συνδέει την αστυνομία την έχει καταστήσει απαθή απέναντι στα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα καθώς επίσης και στην μείωση της εγκληματικότητας. Δυστυχώς αν δεν γίνουν ριζικές αλλαγές στην δομή και στην σύσταση του έργου της η κατάσταση αυτή πρόκειται να γίνει πιο χειρότερη επηρεάζοντας όλους εμάς.
Απόφοιτος της Σχολής Αστυφυλάκων και της Σχολής Αρχιφυλάκων, Απόφοιτος ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων, Πολιτικός Επιστήμονας και Κοινωνιολόγος