Την εκτίμηση ότι το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή σχετικά με τη συμφωνία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας θα αποτύχει, εξέφρασε ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σκοπίων “Nezavisen Vesnik”.
Ο Χρίστιαν Μίτσοσκι δήλωσε πεπεισμένος ότι ο αριθμός αυτών που θα απέχουν από το δημοψήφισμα την Κυριακή και αυτών που θα ψηφίσουν “κατά” θα υπερβαίνει κατά πολύ τον αριθμό εκείνων που θα ψηφίσουν “υπέρ”.
«Η πρόβλεψή μου είναι ότι το δημοψήφισμα δεν θα πετύχει, διότι οι πολίτες δεν εγκρίνουν την Συμφωνία και γι’ αυτό φταίει η ηγεσία της χώρας. Η πολιτική της κυβέρνησης στο σύνολό της είναι άκρως αποτυχημένη. Η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες βρίσκεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα, η οποία δείχνει ότι ο λαός απορρίπτει την Συμφωνία που του επιβλήθηκε, κάτι για το οποίο προειδοποιούσα», ανέφερε στη συνέντευξή του αυτή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ.
Όπως επισημαίνουν μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια, το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα, βάσει του οποίου θα αξιολογηθεί η επιτυχία ή μη του δημοψηφίσματος έχει μετατραπεί στο νέο σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Η θέση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ στο ζήτημα αυτό συνοψίζεται ως εξής: Στο δημοψήφισμα αποφασίζουν μόνον αυτοί που θα ψηφίσουν και δεν λαμβάνονται υπόψη αυτοί που θα απέχουν. Αν η πλειοψηφία όσων συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα ψηφίσει “κατά”, η κυβέρνηση θα αναγνωρίσει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να προχωρήσει. Αν η πλειοψηφία ψηφίσει “υπέρ”, ακόμα και αν η συμμετοχή είναι μικρότερη από 50%, η διαδικασία σχετικά με τη Συμφωνία θα συνεχιστεί στη Βουλή.
Αντίθετα, το VMRO-DPMNE υποστηρίζει ότι τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογηθεί η επιτυχία ή μη του δημοψηφίσματος είναι σαφή και ορίζονται από τον νόμο: Για να είναι επιτυχές το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους (σ.σ. 900.000 από τους 1.800.000) και η πλειοψηφία από αυτούς να ψηφίσει “υπέρ”. Αν η συμμετοχή είναι μικρότερη, σημαίνει ότι η Συμφωνία «δεν πέρασε».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Nezavisen Vesnik”, ξένοι διπλωμάτες στα Σκόπια, μιλώντας ανεπισήμως, εκφράζουν την εκτίμηση ότι αν το “ναι” λάβει 600.000 ψήφους στο δημοψήφισμα της Κυριακής, αυτό θα είναι αρκετό για τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να θεωρήσει ότι το δημοψήφισμα είναι επιτυχές και ότι το αποτέλεσμά του συνιστά νομιμοποίηση και υποστήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, ασχέτως αν το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπεράσει το 50%.
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια δυναμική συζήτηση για τους νέους και να τους φέρουμε πίσω στην πολιτική.