Μια προσέγγιση της Κωνσταντίνας Κωνσταντίνου

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η μοναδική ιστορία μιας οικογένειας που επηρέασε πολύ τα ελληνικά πράγματα και ιδίως την Κέρκυρα, η ιστορία της οικογένειας Ντάρρελ. Ο συγγραφέας γνώριζε προσωπικά την οικογένεια και αυτό προσδίδει πολλά στην συγκεκριμένη κυκλοφορία.

Στοιχεία Έκδοσης: 

  • Συγγραφέας: Michael Haag
  • Εκδόσεις: Πατάκης
  • Αριθμός Σελίδων: 312
  • Κατηγορία: Βιογραφία
  • Κυκλοφορία στην Ελλάδα: Φεβρουάριος 2019 

Ο Τζέραλντ Ντάρελ ήταν Βρετανός φυσιοδίφης, βοτανολόγος, συγγραφέας, συντηρητής και τηλεοπτικός παρουσιαστής. Ίδρυσε το ομώνυμο Ταμείο Προστασίας της Άγριας Ζωής και τον Ζωολογικό Κήπο στο νησί Τζέρσεϊ της Βόρειας Θάλασσας το 1959. Έγραψε αρκετά βιβλία τα οποία είχαν ως θέμα την ζωή του ως συλλέκτης ζώων. Το πιο δημοφιλές βιβλίο του είναι το “Η Οικογένειά μου και Άλλα Ζώα”. Ήταν ο μικρότερος αδελφός του συγγραφέα Λώρενς Ντάρελ.

Η Λουίζα Φλώρενς Ντάρελ μετακόμισε με τα τρία μικρότερα παιδιά της (Λέσλι, Μάργκαρετ, Τζέραλντ) στην Κέρκυρα το 1935 και έζησε με τον μεγαλύτερο γιο της Λώρενς, ο οποίος ζούσε εκεί με την σύζυγό του. Ήταν στην Κέρκυρα που ο Ντάρελ ξεκίνησε να μαζεύει και να φυλάει σε κλουβιά τα ζώα του νησιού.

Η οικογένεια έζησε στην Κέρκυρα μέχρι το 1939. Η παραμονή τους στο νησί αποτέλεσε αργότερα το θέμα του βιβλίου του Η Οικογένειά Μου και Άλλα Ζώα και των συνεχειών του Ο Κήπος των Θεών και Πουλιά, Τέρατα και Συγγενείς Τους, παράλληλα με κάποιες μικρές ιστορίες όπως Το γαϊδουράκι μου η Σάλλυ. Ο Ντάρελ έλαβε κατ’οίκον εκπαίδευση την περίοδο εκείνη από οικογενειακούς φίλους και ιδιωτικούς καθηγητές, κυρίως φίλοι του μεγαλύτερου αδερφού του Λώρενς (που αργότερα έγινε πετυχημένος μυθιστοριογράφος).

Ο Θεόδωρος Στεφανίδης, Έλληνας γιατρός, επιστήμονας, ποιητής, φιλόσοφος και φίλος ενός από τους καθηγητές του Ντάρελ, έγινε ο καλύτερος φίλος και μέντορας του Ντάρελ ενώ οι ιδέες του επηρέασαν αρκετά τον νεαρό φυσιοδίφη. Οι δυο τους εξερεύνησαν την κερκυραϊκή φύση και ο Ντάρελ φιλοξένησε μια μεγάλη ποικιλία από ζώα σε διάφορα χάρτινα και γυάλινα κουτιά. Η κόρη του Στεφανίδη, Αλεξία Μερκούρη (γενν. 1927), τους συνόδευε στις εξερευνήσεις τους. Τον Απρίλιο του 2017 ήταν η μόνη εν ζωή μάρτυρας εκείνης της περιόδου και είχε ισχυριστεί ότι και οι δυο οικογένειες ήλπιζαν πως η ίδια και ο Ντάρελ θα παντρεύονταν κάποια μέρα, ωστόσο αυτό το σχέδιο σταμάτησε με την έκρηξη του πολέμου το 1939. Άλλη σημαντική επιρροή κατά την διάρκεια εκείνων των εκπαιδευτικών ετών, σύμφωνα με τον Ντάρελ, ήταν τα έργα του Γάλλου φυσιοδίφη Jean Henri Fabre.

Κάπως έτσι είναι λίγο πολύ η γνωστή σε όλους ιστορία. Στο συγκεκριμένο βιβλίο ο Michael Haag, φίλος της οικογένειας, παραθέτει όλη την ιστορία, με φωτογραφικό υλικό που δεν έχει ξανακυκλοφορήσει ποτέ έτσι συγκεντρωμένο. 

Η ιστορία είναι συναρπαστική και ακολουθεί τα ταξίδια μιας οικογένειας που έχει αγαπηθεί όσο καμία.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

“Το 1935 η Λουίζα Ντάρρελ και τα τέσσερα παιδιά της –ο Λόρενς (Λάρρυ), ο Λέζλι, η Μάργκαρετ (Μάργκο) και ο Τζέραλντ (Τζέρρυ)– πήγαν να ζήσουν στην Κέρκυρα.

Η οικογένεια Ντάρρελ απαθανατίστηκε στο εµβληµατικό βιβλίο του Τζέραλντ Ντάρρελ “Η οικογένειά µου και άλλα ζώα”, καθώς και πρόσφατα στην τηλεοπτική µεταφορά του βιβλίου “Η οικογένεια Ντάρρελ”. Ποια ήταν όµως η αληθινή ζωή των µελών της µοναδικής αυτής οικογένειας; Ποιος ήταν ο λόγος που εγκαταστάθηκαν στην Κέρκυρα – και τι απόγιναν αφού έφυγαν από το νησί; Η πραγµατική ιστορία των Ντάρρελ είναι αντάξια της µεγάλης λογοτεχνίας που την αποτύπωσε, και ο Μάικλ Χάαγκ, ο συγγραφέας του “Αλεξάνδρεια, η πόλη της µνήµης”, ο ιδανικός αφηγητής της. Γνωρίζοντας την οικογένεια από πρώτο χέρι, αντλεί επιπλέον υλικό από ηµερολόγια, επιστολές και ανέκδοτα αυτο-βιογραφικά σπαράγµατα.

Το βιβλίο παρακολουθεί την ιστορία της οικογένειας από τα πρώτα χρόνια των παιδιών στην Ινδία και την κρίση που τα οδήγησε στην Αγγλία ως τα χρόνια στην Ελλάδα και στην Κέρκυρα. Ανακαλεί τους µοναδικούς ανθρώπους που συνάντησαν στην Κέρκυρα –τον Θεόδωρο τον βιολόγο, τον ταξιτζή Σπύρο Χαλικιόπουλο και τον Κωστή τον κατάδικο– αλλά και την επίσκεψη του Αµερικανού συγγραφέα Χένρυ Μίλλερ. Ο Χάαγκ φέρνει στο φως την ιστορία της φυγής των Ντάρρελ από την Κέρκυρα, όπως και τη διαφυγή του Λάρρυ και της Μάργκο την τελευταία στιγµή πριν τον πόλεµο, ενώ παρακολουθεί την πορεία της ανάδειξης του Λάρρυ ως παγκοσµίως αναγνωρισµένου συγγραφέα µε το “Αλεξανδρινό κουαρτέτο” και του Τζέραλντ ως φυσιοδίφη και προστάτη των απειλούµενων µε εξαφάνιση ειδών, ενώ περιγράφει και τις ζωές των υπόλοιπων µελών της οικογένειας, των φίλων τους και άλλων ζώων.

Η έκδοση περιλαµβάνει οικογενειακές φωτογραφίες από το αρχείο του Τζέραλντ Ντάρρελ, πολλές από τις οποίες δηµοσιεύονται εδώ για πρώτη φορά.”