Μια νέα μορφή δοκιμής που μπορεί να διαγνώσει covid-19 σε λίγα λεπτά αναπτύσσεται ανά τον κόσμο από τον  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με αυτόν,  η δοκιμή θα παρέχει αποτελέσματα σε 15-30 λεπτά, και όχι ώρες ή ημέρες, και θα επεκτείνει δραματικά την ικανότητα ανίχνευσης κρουσμάτων κορωνοιού  σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Ελπίζουμε ότι θα επιτρέψει στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να αποκτήσουν καλύτερο έλεγχο της διασποράς του ιού στις φτωχότερες χώρες και, ως εκ τούτου, θα βοηθήσουν τις προσπάθειες περιορισμού του.

Η εξέλιξη έρχεται καθώς ο παγκόσμιος αριθμός των νεκρών από τον covid-19 συνεχίζει να αυξάνεται έχοντας ήδη ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο θύματα. 

Πώς λειτουργεί το νέο τεστ;

Οι ταχείες διαγνωστικές δοκιμές με βάση το αντιγόνο παράγονται από δύο κατασκευαστές φαρμάκων – Abbott και SD Biosensor – και λειτουργούν με την ανίχνευση πρωτεϊνών που βρίσκονται στην επιφάνεια του ιού. Οι δοκιμές φαίνονται παρόμοιες με τις δοκιμές εγκυμοσύνης και μπορούν να αποδώσουν τα αποτελέσματα μέσα σε 30 λεπτά, που παρουσιάζουν απλά δύο μπλε γραμμές για ένα θετικό αποτέλεσμα.

Η κύρια διαφορά μεταξύ των δοκιμών ταχείας αντιγόνου και των επιχρισμάτων ρινικού/λαιμού και των εξετάσεων αίματος δακτύλου-τσιμπήματος είναι ότι οι εξετάσεις αντιγόνου δεν απαιτούν εργαστηριακή επεξεργασία για την παραγωγή αποτελεσμάτων. Αυτό σημαίνει ότι είναι σε θέση να ανιχνεύσει τη λοίμωξη μέσα σε λίγα λεπτά, σε σύγκριση με τις ώρες ή ημέρες που απαιτούνται για τις γενετικές δοκιμές, γνωστή ως δοκιμές PCR, για την ανάκαμψη των αποτελεσμάτων.

Είναι επίσης πολύ φθηνότερα, με κάθε δοκιμή κοστίζει μόλις 5 δολάρια ΗΠΑ (£ 3,90) το καθένα για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ωστόσο, θεωρούνται γενικά λιγότερο ακριβείς από εργαστηριακές δοκιμές.

Οι εταιρείες που κατασκευάζουν τις δοκιμές ισχυρίζονται ότι είναι περίπου 97 τοις εκατό ακριβείς, αλλά αυτό είναι σε βέλτιστες συνθήκες

Το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Καινοτόμων Νέων Διαγνωστικών (Find) τοποθετεί την ευαισθησία τους μεταξύ 80 και 90 τοις εκατό σε πραγματικές συνθήκες. 

Πόσο σημαντικές είναι αυτές οι νέες δοκιμές στην καταπολέμηση του κορωνοιού;

Οι ταχείες δοκιμές αντιγόνου κρίνονται ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ικανότητας δοκιμών των χωρών χαμηλότερου και μεσαίου εισοδήματος που δεν διαθέτουν επαρκείς εργαστηριακούς πόρους ή εκπαιδευμένους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας για τη σωστή διεξαγωγή δοκιμών PCR. Θα επιτρέψουν, επίσης, στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να αποκτήσουν καλύτερο  έλεγχο του τόπου κυκλοφορίας του ιού στις φτωχότερες χώρες, με την ελπίδα να παρακολουθούν τον περιορισμό και να υιοθετούν άλλα μέτρα περιορισμού του.

Χαρακτηριστικά, ο Πίτερ Σαντς, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου, μιας συνεργασίας που εργάζεται για τον τερματισμό των επιδημιών, δήλωσε ότι οι δοκιμές αντιπροσωπεύουν ένα “σημαντικό βήμα” στην προσπάθεια καταπολέμησης και του περιορισμού του ιού σε παγκόσμια κλίμακα. Είπε: “Δεν είναι μια ασημένια σφαίρα, αλλά εξαιρετικά πολύτιμη ως συμπλήρωμα για pcr δοκιμές.”

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους εν τω μεταξύ χαιρέτισε τις δοκιμές αντιγόνου, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από τον ΠΟΥ ως «εξαιρετικά  αξιόπιστες και εύκολες στη διαχείριση», ως «καλά νέα» στον αγώνα κατά του Covid-19.

Τι έχουν πει άλλοι για τις εξετάσεις αντιγόνου;

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αγγλίας Τόνι Μπλερ κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει τις ταχείες δοκιμές αντιγόνου, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να επιτρέψουν επιπλέον 300.000 δοκιμές  να διεξάγονται κάθε μέρα μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ωστόσο, η βαρόνη Dido Harding, επικεφαλής του NHS Test and Trace, προειδοποίησε τις εταιρείες και τα άτομα ότι θα μπορούσαν να αναγκαστούν να πληρώσουν το λογαριασμό για τις ταχείες δοκιμές , καθώς ήταν αναξιόπιστη η χρήση τους στο πλαίσιο της υγειονομικής υπηρεσίας. Αλλά, συνεχίζει,  εκείνοι χωρίς συμπτώματα μπορεί να επιλέξουν να πληρώσουν για τις δοκιμές ως ένα ενεργεί ως ένα είδος Covid-19 διαβατήριο για να τους επιτρέψει να λάβουν μέρος σε μη κοινωνικά αποστασιοποιητικές δραστηριότητες.