Γράφει ο Νίκος Βότσιος

Το θέμα της ψήφου του απόδημου ελληνισμού εγείρεται ξανά και ξανά κάθε τετραετία, με τα κόμματα να προσπαθούν να αποσπάσουν οφέλη από μια δεξαμενή ψήφων, η οποία μέχρι σήμερα μένει αναξιοποίητη. Η πολιτική, ωστόσο, όσο ευγενής είναι στις ιδέες, τόσο κυνική είναι στην πράξη. Γι’ αυτό, ενώ όλοι αγαπούν τους απόδημους, δεν επιθυμούν με την ίδια ζέση την ισότιμη πρόσβασή τους στην κάλπη. Αν το σκεφτεί κανείς, είναι λογικό. Είναι κάτοικοι σε άλλες χώρες και δεν επηρεάζονται το ίδιο από τις εσωτερικές αλλαγές, συνεπώς οι αντιλήψεις, τα συναισθήματα και φυσικά η ψήφος τους τείνει να είναι παγιωμένη.

Στην παρούσα φάση η πλειονότητα των αποδήμων πρόσκειται θετικά στη Νέα Δημοκρατία, στηρίζοντας τη σε μεγάλα ποσοστά στις ευρωεκλογές. Θετικό βήμα για την κυβέρνηση είναι το νομοσχέδιο του 2019, όπου επετράπη, με αρκετούς περιορισμούς, η ψήφος των αποδήμων στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους και χωρίς να χρειάζεται να έρθουν κυριολεκτικά πετώντας.

Το νέο αυτό εκλογικό ακροατήριο είναι το μεγάλο όπλο που φέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις και το γεγονός αυτό είναι γνωστό και στους αντιπάλους του. Κατά αυτό τον τρόπο ο Υπουργός Εσωτερικών έκανε μια μεγάλη πολιτική τρίπλα στο ΣΥΡΙΖΑ με όχημα την κα Τζάκρη η οποία είχε εναντιωθεί στους περιορισμούς μαζί με το κόμμα της. Έφερε ξανά την ψήφο στη Βουλή χωρίς κανένα περιορισμό θέτοντας ένα επιθετικό δίλλημα στο ΣΥΡΙΖΑ, κωλοτούμπα ή βοήθεια στη ΝΔ; Κάθε άνθρωπος που έχει στη ζωή του ένα τέτοιο δίλημμα τείνει είτε να παραδέχεται το σφάλμα, είτε να καταπίνει τα λόγια του και να πράττει τα δέοντα ως προς τις προσδοκίες που έθεσε. Η πολιτική όμως δε λειτουργεί με τους ίδιους όρους. Το μπαλάκι πετάχτηκε στην εξέδρα, η κωλοτούμπα ήρθε. Η ψήφος όμως δε θα έρθει ποτέ από την Κουμουνδούρου. Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε πολιτική αυτοκτονία.

Άρα, η ΝΔ θα περάσει τη νέα τροπολογία; Όχι, δεν μπορεί. Αυτά τα νομοσχέδια προκειμένου να «περάσουν» χρειάζονται 200 και όχι 151 ψήφοι. Ψήφοι που η κυβέρνηση στην παρούσα σύσταση της Βουλής αδυνατεί να αντλήσει. Και θα ρωτήσει κανείς: Ποιο το νόημα; Το νόημα εφόσον η ψήφος δεν περνάει ήταν διττό: Από τη μια η κυβέρνηση να αλλάξει την ατζέντα από τις φθορές που προκαλεί η πανδημία και από την άλλη να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως αναξιόπιστο, ή λιγότερο αξιόπιστο από την ίδια στα μάτια όλων των πολιτών εγχωρίων και μη. Άλλωστε, μόνο θετικότερα μπορούν να βλέπουν οι Έλληνες μελλοντικοί ψηφοφόροι του εξωτερικού τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν μάχεται για τα πολιτικά τους δικαιώματα. Δεν είχε εξ αρχής τίποτα να χάσει.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Πρωινός Λόγος στις 16/4/2021