Γράφει ο Νίκος Βότσιος

Με μεγάλη έκπληξη διάβασα πρόσφατη ανάρτηση του δημάρχου Τρικάλων σχετικά με τα έργα που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην πόλη το επόμενο διάστημα.

Το πιο βασικό είναι η αντικατάσταση των σωλήνων αμίαντου και PVC. Για όσους δε γνωρίζουν, ο αμίαντος είναι ένα από τα χειρότερα υλικά για την υγεία του ανθρώπου και η χρήση του είναι απαγορευμένη εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς συνδέεται με αρκετά περιστατικά καρκίνου. Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως οι ίνες και οι σωλήνες αμίαντου σε όλη τη χώρα έχουν αφαιρεθεί. Για το λόγο αυτό, το έργο κρίνεται υψίστης σημασίας για την ποιότητα ζωής των Τρικαλινών.

Την ποιότητα ζωής την διαφυλάττουμε όταν οι δράσεις γίνονται στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας, και δεν υπάρχει τίποτα που να συνδέεται με τη βιωσιμότητα περισσότερο από την ίδια τη ζωή. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικά τα έργα των κυκλικών κόμβων, οι οποίοι αποτρέπουν τις υψηλές ταχύτητες, ρυθμίζουν αυτόματα την κυκλοφορία και προλαμβάνουν τις τραγωδίες που προκύπτουν από ένα «κόκκινο» , το οποίο ο οδηγός αποφάσισε να αγνοήσει ή να προλάβει. Το ίδιο ισχύει και για τους ποδηλατοδρόμους. Δίνουν μια νέα πνοή στην πόλη, κάνουν τη διέλευση του ποδηλάτη πιο γρήγορη και εύκολή, καθώς δεν απαιτείται πλέον να κάνει στην άκρη για χάρη του αυτοκινητιστή.

Αυτά τα οφέλη είναι τα άμεσα και τα πιο πρακτικά. Υπάρχουν συν τοις άλλοις και η αισθητική πλευρά. Η ανανέωση της κεντρικής πλατείας, της οδού Κονδύλη, οι ποδηλατόδρομοι, που θα φτάνουν στο δημοτικό πάρκο του Άη Γιώργη, θα συνδέσουν καλύτερα αυτά τα κομμάτια με τον αστικό ιστό και θα τα κάνουν πολύ πιο προσιτά στους τουρίστες. Όλοι εντυπωσιάζονται όταν έρχονται στην πόλη μας, τόσο από τους ανθρώπους, αλλά και την ποιότητα ζωής που αυτή προσφέρει συχνά αποκαλώντας την «ευρωπαϊκή». Το φως, η έλλειψη θορύβου, η καθαριότητα, η καλή προσβασιμότητα από και προς τα αξιοθέατα προσθέτουν στην αξία της πόλης.

Τα Τρίκαλα ως πόλη στον ηπειρωτικό κορμό, δίχως λιμάνι ή αεροδρόμιο, έχουν μοναδική σύνδεση το οδικό δίκτυο. Συνεπώς αφού έχει πια καθιερωθεί ως τουριστικός προορισμός, πρέπει να προσέξουμε τις εισόδους μας, έτσι ώστε ο επισκέπτης να έχει τη βέλτιστη εμπειρία, να αντικρίζει ομορφιά, δομή και οργάνωση σε κάθε του βήμα. Μόνο έτσι μπορούν να ξεχωρίσουν πραγματικά τα Τρίκαλα από τον ανταγωνισμό τους. Σε αυτή την κατεύθυνση τόσο η είσοδος από την Καρδίτσης, όσο και η ανάπλαση στις όχθες του Ληθαίου θα συμβάλουν σημαντικά.

Παρά τις δυσκολίες που μαστίζουν τη χώρα, είναι μεγάλη χαρά να βλέπει κανείς την πόλη του χρόνο με το χρόνο να γίνεται όλο και καλύτερη. Και είναι μια χαρά που δε μπορούμε να μοιραστούμε με πολλές άλλες πόλεις στην Ελλάδα.