Γράφει ο Νίκος Βότσιος

Στις διαδηλώσεις των αντιεμβολιαστών στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα μεταξύ των πολλών συνθημάτων ακούστηκε το «Ο Χριστός θα νικήσει». Όσοι πιστεύουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία και σε όσα πρεσβεύει ο Χριστιανισμός, γνωρίζουν καλά ότι η Ορθοδοξία είναι η θρησκεία της ελευθερίας, η θρησκεία της ελεύθερης βούλησης. «Όστις θέλει οπίσω μου ελθεί», είπε ο Ιησούς. Οι κανόνες που έχουν τεθεί από την Εκκλησία ακολουθούνται με ελεύθερη βούληση. Δεν επιβάλλονται. Και αυτό είναι το μεγαλείο της θρησκείας μας.

Φυσικά κάτι τέτοιο δε σημαίνει πως όσοι διαδήλωσαν στο Σύνταγμα εναντίον των εμβολίων εκφράζουν την αλήθεια του κάθε χριστιανού. Ας εξετάσουμε τα γεγονότα από την χριστιανική πλευρά. Το γεγονός πως ο χριστιανισμός έχει αντέξει εδώ και 2 χιλιετίες, βασίζεται στο γεγονός ότι αγκαλιάζει τις εξελίξεις και δεν υποτάσσεται σε αυτές.

Πιστεύουν οι ρασοφόροι ή μη διαδηλωτές ότι ο Χριστός θα επέτρεπε την πρόοδο των επιστημών αν δεν ήταν για το καλό της ανθρωπότητας; Γιατί να είναι όργανο του κακού το εμβόλιο και να μην είναι θείο δώρο; Κάποτε οι άνθρωποι πέθαιναν από αρρώστιες και, για εμάς τους θρησκευόμενους, ο Θεός έδωσε την έμπνευση σε ένα ζευγάρι να εφεύρει την πενικιλίνη με αποτέλεσμα να σωθούν ζωές. Η πρόοδος αυτή της επιστήμης έγινε με την ευλογία του Θεού που ήθελε να τον σώσει από μια θανατηφόρα αρρώστια. Αν ο Θεός ήθελε να υποτασσόμαστε στη μοίρα μας και στην οποιαδήποτε ασθένεια, γιατί να επιτρέψει την πρόοδο της ιατρικής; Αφού τα πάντα με τη δική του ευλογία γίνονται γιατί και το εμβόλιο να μην είναι κομμάτι αυτής της ευλογίας; Και όσοι φανατικοί αντιτάσσονται στα εμβόλια, μήπως τελικά εν αγνοία τους πηγαίνουν κόντρα στο σχέδιο του Κυρίου;

Αν η χρήση της επιστήμης με σκοπό την παράταση της ζωής ήταν αντίθετη στις επιθυμίες του Θεού, τότε κανείς πιστός δεν θα έπρεπε να πηγαίνει στον γιατρό και στο νοσοκομείο, πόσο μάλλον να ακολουθήσει ο ίδιος την επιστήμη της ιατρικής. Με τη λογική των αντιεμβολιαστών κανείς δεν θα έπρεπε να παίρνει φάρμακα όταν είναι άρρωστος, αλλά θα έπρεπε να κάνει τον σταυρό του και να περιμένει ένα θαύμα να τον σώσει. Όλοι αυτοί οι «χριστιανοί» αρνητές των εμβολιασμών έχουν αναλογισθεί μήπως τελικά το θαύμα είναι το εμβόλιο που ο Θεός επέτρεψε σε χρόνο ρεκόρ να παρασκευασθεί από τον άνθρωπο;

Ας αναλογιστούν οι διαμαρτυρόμενοι στο Σύνταγμα την αμαρτία που διαπράττουν. «Αγαπάτε αλλήλους» δίδασκε ο Ιησούς. Και ποια πράξη δείχνει την αγάπη μας στο διπλανό μας περισσότερο από τον εμβολιασμό, μέσω του οποίου προστατεύουμε τους γύρω μας από μια θανατηφόρα ασθένεια; Σίγουρα όχι η διασπορά ψευδών ειδήσεων που συμπαρασύρει αρκετούς στο να μείνουν απροστάτευτοι απέναντι στην πανδημία.

Αντί να περιμένουν το άνοιγμα των ουρανών και την κάθοδο των αγγέλων, να κυνηγάνε τον κορωνοϊό, ας ανέβουν στη βάρκα του εμβολιασμού και ας πλεύσουμε όλοι μαζί με ασφάλεια προς τη στεριά. Όσοι πιστεύουμε στη Γέννησή Του ξέρουμε ότι η Χάρις Του εμφανίζεται με ταπεινότητα, μέσα από τον άνθρωπο και όχι με αστραπές και καταιγίδες.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Πρωινός Λόγος στις 30/7