Πριν λίγο καιρό ο σκιτσογράφος/εικονογράφος των κόμικς Λούκυ Λουκ κ. Achdé επισκέφτηκε τη χώρα μας με αφορμή τη νέα έκδοση του κόμικς, όπου ο αγαπημένος χαρακτήρας επισκέπτεται την Ευρώπη για πρώτη φορά, όπου στην όμορφη πόλη του Παρισιού αναζητά νέες περιπέτειες υπό τον ελληνικό τίτλο  «Ένας Καουμπόυ στο Παρίσι».

Ο σκιτσογράφος του χαρακτήρα που πυροβολεί πιο γρήγορα και από τη σκιά του, βρέθηκε στην Αθήνα, όπου το Politically Incorrect είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ομιλία του στο κατάστημα Public, καθώς και να συνομιλήσει μαζί του, μια συζήτηση που μαγνητοφωνήθηκε και καταγράφηκε αποκλειστικά για τη σελίδα μας. Εμείς με τη σειρά μας αφού ευχαριστήσουμε τον  κ. Achdé για αυτήν την σπάνια ευκαιρία που μας έδωσε να συζητήσουμε με τον άξιο συνεχιστή της κληρονομιάς του Morris, θέλουμε να του προτείνουμε την ιδέα ο καουμπόυ με το πιστό του άλογο τη Ντόλυ να κάνουν μια επίσκεψη από τη χώρα μας, όταν αποφασίσουν φυσικά να ξαναεγκαταλείψουν τις απέραντες πεδιάδες που αλωνίζουν όλα αυτά τα χρόνια σε μια διαφορετική από τη δική μας ήπειρο.

Ερώτηση: Έχουμε λοιπόν τη μεγάλη κληρονομιά του Morris. Πώς αισθάνεστε για αυτά τα σπουδαία κόμικς και την ιστορία που τα συνοδεύουν;

Απάντηση: Πιστεύω ότι είναι ένα μνημείο των ταξιδιών των κόμικς, το ταξίδι των Ευρωπαϊκών κόμικς, βέβαια το ταξίδι των παραδοσιακών γαλλικών και βελγικών κόμικς. Όπως για παράδειγμα ο μεγάλος χαρακτήρας των αμερικανικών κόμικς, όπως ο Σούπερμαν, αλλά έχουμε μια διαφορετική κουλτούρα και ο Λούκυ Λουκ είναι μια παραδοσιακή ευρωπαϊκή (κουλτούρα), είναι εύκολο για τους Ευρωπαίους να εκτιμήσουν αυτό το ευρωπαϊκό (νέο βιβλίο), επειδή φυσικά είναι ιστορικό, ένας καουμπόυ, αλλά και αστείο. Το πρόβλημα με τους Αμερικανούς είναι ότι έχουν χάσει το χιούμορ τους.

Eρώτηση: Πως αισθάνεστε όταν σχεδιάζετε τον Λούκυ Λουκ;

Απάντηση: Ο Λούκυ Λουκ ανήκει στη ζωή μου τώρα, είναι ένα παιδικό όνειρο. Στην αρχή ήταν πολύ ισχυρό (το να ανταπεξέλθει), γιατί φαντάσου ότι ήμουν ένας νέος αναγνώστης το 1963-1964 και τώρα είμαι ο πατέρας του, αλλά δεν είμαι πατέρας, δεν μου αρέσει αυτή η ετικέτα.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι η τεχνολογία θα επηρεάσει τα κόμικς;

Απάντηση: Όχι πιστεύω ότι είναι ένας κύκλος. Ήμουν κάτω στο μουσικό τμήμα αυτού του καταστήματος, έχω δει δίσκους βινυλίου του 1968-1969 να επιστρέφουν. Το πρόβλημα είναι να διαβάζετε, διαβάζετε, διαβάζετε, διαβάζετε. Ένα αρνητικό πρόβλημα της τεχνολογίας, του διαδικτύου, του υπολογιστή είναι ότι οι άνθρωποι δεν διαβάζουν.

Εμείς ως Politically Incorrect συστήνουμε στους αναγνώστες μας να διαβάσουν το νέο αυτό βιβλίο και να ζήσουν λίγη από τη μαγεία των κόμικς, όπως τη ζούσαμε μικροί που περιμέναμε πως και πως να αγοράσουμε ένα καινούργιο τεύχος και να διαβάσουμε τις νέες περιπέτειες των αγαπημένων μας ηρώων.

 

 

Έχοντας την τιμή να συναντήσουμε έναν τέτοιο άνθρωπο θέλουμε επιπρόσθετα να τον ευχαριστήσουμε για το γεγονός πως κρατάει τον ήρωα ζωντανό, αλλά και για το σκίτσο που μας ζωγράφισε αποκλειστικά για μας, στο νέο αυτό τεύχος και παρατίθεται βίντεο την ώρα που το σχεδίαζε.